Test Test

Mida süüa õlle kõrvale

Enamasti käib asi nii: valmistatakse toit ja siis mõeldakse, mida selle kõrvale võiks juua. Soovitame vahelduseks alustada teisest otsast — enne vali õlu, siis toit. Alustuseks uuri järgi, millist õlut sul kodus on või mida põnevat võiks poest juurde osta. Kui õlu valitud, maitse seda pisut ning püüa leida mingeid iseloomulikke või domineerivaid jooni. Kas õlu on magus või kuivem, kas humala mõrudus on tugevalt tunda, on tegemist lahja või kange õllega, kas karamelli maitse domineerib jne.

Järgmiseks mõtle, kuidas toit võiks õlle suhtes toimida ehk leia sobiv tasakaal. Kas toit peaks õlle maitset tasandama, pehmendama, olema sellele lisandiks või hoopis moodustama kontrasti? Üheseid reegleid on väga raske anda. Maitse asi, nagu öeldakse. Mõned soovitused siiski.

Kerged, pehmed lager-õlled

Need on head januõlled, suhteliselt iseloomutud, nii et nende juurde sobiks midagi teravamat, vürtsikamat. Ka kuuma ja päris tulist toitu võiks soovitada.

Nisuõlu (nt Hefe-Weissbier)

Selle õlle omapärast pärmimaitset ei tohiks alla suruda. Seepärast võiks juurde näksida midagi pehmemat, kergemat, nt mahedat juustu. Ka grillitud köögivilju või kergemat kanarooga.

Saksa-tüüpi pilsner-õlled

Iseloomulikult tugev humalamaitse võib jääda domineerima väga paljude toitude puhul. Tasakaalu saavutamiseks võiks kõrvale pakkuda kõiksugu marineeritud toite (nii liha, kana kui kala), ka suitsetatud road on sobivad.

Porter

Magusamate porterite kõrvale sobib suurepäraselt võtta midagi magusat: shokolaadi, puuviljadesserte, kooke jms.

Mõned soovitused veel:

Alati ei sobi sarnane sarnasega. Proovi ja katseta. Üldiselt on nii, et täidlasemad ja kangemad õlled sobivad raskemate söökidega ja vastupidi. Kuid mitte alati. Ja kui kasutada mingit õlut lisandina söögitegemisel, siis ei pea mingil juhul seda sama marki ka söögi kõrvale pakkuma. Lähtuma peaks ikka valmistatud roa iseloomust.

Mõtle rahvuslikult
Teiste maade õllede kõrvale võiks proovida valmistada midagi neile iseloomulikku, rahvuslikku. Sobivaid retsepte leidub kokaraamatutes piisavalt.

Selgita sobiv õllede järjestus
Kui planeerid nö õllelõunat, kus pakud erinevaid õllemarke ja süüa sinna kõrvale, mõtle läbi, millised õlled mille juurde sobivad ning millega alustada, millega lõpetada. Mõistlik oleks alguses pakkuda kergemaid ja lahjemaid õllesid ning jätta raskemad, kangemad lõpuks. Samuti ei tohiks pakutava õlle kogus olla liiga suur. See võib teha uniseks ja mis veel kurvem — toidule jääb vähe ruumi.

Õlle ja toidu sobitamisega eksperimenteerides leiad õige pea, et mitte ainult õlu ei suurenda toidu maitseomadusi, vaid ka toit mõjub ergutavalt õllest saadud maitseelamustele.

Allikas: Beerguide

Õlu ja šhokolaad